Очаква се цените на дребно на мобилните телефонни услуги да се понижат с до 40%.

Комисията за регулиране на съобщенията налага поетапно намаляване на цените на едро и това понижение ще бъде съществено.

Това съобщи председателят на комисията Веселин Божков пред БНТ, като допълни, че е получено одобрение на ЕК на анализите на комисията.

От 1 юли цената ще спадне до 5,5 стотинки, а сега е 13 стотинки. След шест месеца от 1 януари 2013 година цената ще е 4,6 стотинки, каза Божков и подчерта, че става въпрос за цена при силен трафик, а в слаб трафик ще е 4,2 стотинки.

От началото на 2013 година цените на едро за фиксирани мрежи пък ще са по-малко от стотинка за разговор.

„Винаги има релация на цените на едро и цените на дребно, дори и сега ние го наблюдаваме на българския пазар", каза още Божков. Той допълни, че се очаква цените на дребно да паднат с 25 до 40 процента.

Шефът на КРС каза, че обикновено в дългосрочен период това се случва и изрази надежда отново да се повтори. По думите му ако не се случи и няма намаление на цените на дребно, може да се наложат специфични задължения към тези цени.

Божков е категоричен, че се е подобрила потребителската култура на българина и той по-често се обръща за проблемите си към регулатора.

За цялата 2011 година жалбите в КРС са около 5000, а от началото на тази година те вече са около 2000. За миналата година са наложени санкции на обща стойност 17 млн. лв.