Търсенето на ваканционни имоти по гръцките острови се сви заради гръцката дългова криза. В резултат, цените на имотите са паднали с 45 на сто.

Недостроена вила на о. Миконос се предлага за 2 милиона евро – с 500 000 евро по-ниска цена от първоначално обявената. Вила на о. Корфу, например, се предлага за 750 000 евро. За сравнение, първоначалната цена за имота е била 1.4 милиона евро.

Гръцкото крайбрежие е десетото най-дълго в света, а островите, принадлежащи към гръцка територия, са над 1 000. Страната привлича над 15 милиона туристи годишно, сочат статистически данни.

Специалисти коментират, че дори и в Испания, Италия и Португалия спадът в цените е бил значително по-малък. От 8 до 10 на сто са поевтинели луксозните ваканционни имоти в Испания, без изменение са останали те в Португалия и Италия.

Потенциалните купувачи на имоти в Гърция са отблъсквани и от факта, че данъците в южната ни съседка растат. Съгласно новата данъчна система, собствениците на луксозни имоти ще плащат значително по-високи суми в хазната.

Според последните прогнози на гръцкото финансово министерство, тази година икономиката на страната ще се свие с 4 процента, а през следващата – 2.6%. Bloomberg