Централната банка на Япония има готовност да разшири програмата си за кредитиране на банките, както и тази за изкупуването на държавен дълг.

Икономисти прогнозират, че на събранието на борда утре Bank of Japan ще запази нивото на основната лихва и няма да променя програмите за отпускане на спешни кредити. Реакцията през следващите месеци ще зависи от развоя на събитията и най-вече от представянето на йената на валутните пазари.

Ог групата на 20-те най-развити страни в света Япония може и да се окаже единствената страна, обмисляща допълнителни икономически стимули. И докато изливането на ликвидност в банките може и да успее да озапти поскъпването на йената, то разширяването на програмата за изкупуване на правителствения дълг може и да възбуди съмненията за финансиране на кабинета.

Според прогнозата на централната банка на Страната на изгряващото слънце, и през настоящата фискална година цените ще продължат да падат. А с нарастването на държавния дълг новият финансов министър Наото Кан няма кой знае колко инструменти, за да маневрира и да увеличи публичните разходи, които и без това са рекордни. Bloomberg