Очаква се Министерството на финансите да осигури допълнителен ресурс от 61 млн. лева по програмата "Транзитни пътища 5", с които ще се финансира ремонта на пътища в Северна България. Това съобщи в Бяла министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Той заяви, че подобряването на инфраструктурата в Северна България е било предмет на две стратегически съвещания на Министерски съвет, инициирани от премиера. С парите, които се искат от финансовото министерство, ще се форсират ремонтите по пътищата Видин-Лом, Русе-Силистра, Силистра-Шумен, Шумен-Карнобат.

Министърът каза също, че през следващия месец ще се работи по 15 участъка в цялата страна от второкласната и третокласна пътна мрежа, с пари, осигурени по оперативна програма „Регионално развитие”. Очаква се до края на годината по нея да бъдат усвоени 50 млн. лева, а през следващата около 350 млн. лв.

В Бяла Росен Плевнелиев направи първа копка на кръговото кръстовище до моста над река Янтра, което трябва да бъде завършено в началото на ноември. За него министерството на регионалното развитие осигурява 3.5 млн. лв. Очаква се през пролетта на 2011-а да бъдат отпуснати още около 3 млн. лв. за изграждане на 2-километрова отсечка с четирилентов път от кръговото движение при моста в посока Русе. През следващите 90 дни престоят и технически експертизи на самия мост.