Без актуализацията на бюджета държавата няма да се превърне в коректен платец към бизнеса и може да се повтори ситуацията от 2009 година, предупреди финансовият министър Петър Чобанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Ако не се приеме актуализацията на бюджета, няма да бъдат одобрени 40 милиона лева за социални плащания и ще се постави под риск изпълнението на бюджета за 2013 година.

Работниците и служителите няма да могат да получат ваучери за храна на обща стойност 40 милиона лева.

Според Чобанов без актуализация няма да е възможно и връщането на просрочения ДДС, който натоварва хазната с допълнителни разходи за лихви.

Без актуализация ще се блокира бюджетната процедура за 2014 г., защото няма как да бъдат поставени реални фискални цели, добави финансовият министър. Без актуализация блокираме възможностите за диверсифициране на източниците на нов дълг.

"В мотивите на президента за наложеното от него вето върху актуализацията на бюджета, не намираме такива, които атакуват по същество това, което предлагаме. Не може да се съгласим с постановката за частично вето. Частично вето върху бюджета няма, особено когато се засягат параграфите за приходи, разходи и дълг", счита финансовият министър.