Делян Пеевски няма нищо общо с финансовото здраве на КТБ. Факт е, че той не е част от управлението на банката, заяви бившият финансов министър Петър Чобанов в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия.

Все пак Чобанов уточни, че "може би по-сложна верига от разсъждения" може да доведе до заключение, че Пеевски има нещо общо, но той самият не може "виртуално" да създаде такава верига, пише NovaNews.bg.

Чобанов допълни, че се познава с Делян Пеевски от началото на предишния парламент и че в момента комуникира по-често с него, защото и двамата са водачи на листи.

По думите на Петър Чобанов, случилото се с КТБ е вследствие на натрупвали се през годините събития, които са достигнали своята кулминация по време на неговото управление.

Бившият финансов министър посочи, че трябва ясно да се различат отговорните институции и че той нямал отговорности по закон за стабилността на индивидуална банка.

Петър Чобанов отрече завоят му към ДПС да е вследствие на разочарование от икономическите експерти на БСП.

„Мисля, че това е напълно нормално. В рамките на мандата на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме и добре се сработихме с икономическия им екип в лицето на Йордан Цонев, проф. Имамов. Това стана в движение".

Той допълни, че в ДПС решили да задълбочат гражданската си квота и затова го поканили в квотата си.

Бившият министър подчерта, че кабинетът "Орешарски" не оставя разруха след себе си.