Дълбоко в червената зона задълба Commerzbank, като германската банка заради инвестициите си в гръцки дълг през третото тримесечие на 2011 г. е на загуба от 687 млн. евро. Година по-рано резултатът беше положителен, в размер на 113 млн. евро, припомня Handelsblatt.

След като през второто тримесечие банката трябваше да обезцени гръцки дълг за 760 млн. евро, през трите месеца до края на септември обезценките се увеличиха с нови 798 млн. евро. Причина за отписването е „доброволното“ понижение на стойността на гръцкия дълг до 50%, договорено от европейските политически лидери за частните кредитори на Гърция.

Освен Гърция, вина за слабия резултат имат пазарните турбуленции през последните месеци, които влошиха постиженията на инвестиционното банкиране на Commerzbank. На този фон ръководството на банката, която получи милиарди от държавата за стабилизиране в дълговата криза, се отказа да прави прогнози за печалбата си през тази година. Най-вероятно резултатът от 1.4 млрд. евро, постигнат през миналата година, няма да бъде повторен. Все пак известна надежда за четвъртото тримесечие дава продажбата на „сребърната кула“ във Франкфурт на железниците, която беше бивша централа на погълнатата Dresdner Bank.

Понижени са прогнозите за 2012 г., които предвиждаха оперативна печалба от 4 млрд. евро. Вече ръководството предпочита да говори за надеждите си за „добри оперативни резултати“, вместо да дава конкретни числа. Но от сегашната гледна точка, пазарната несигурност ще се запази и догодина. Клиентите ще продължат да са слабо активни в покупката на ценни книжа, а разходите за рефинансиране ще нараснат.

Изходът е, че новите начинания в проблемното дъщерно дружество Eurohypo ще се отложат, а кредитирането извън Германия и Полша ще бъде замразено. Колкото може по-бързо банката ще се освободи от поделенията си, които не са в съответствие със същинската й дейност. Финансовите дялови участия ще бъдат разпродадени. По този начин ще се отговори на правилата, въведени през миналата седмица, предписващи на европейските големи банки по-високи капиталови изисквания.

Отчетената от Commerzbank загуба натежа на целия германски индекс DAX и го издърпа на минус, а самата банка се смъкна с 5.75%. Сегашният минус ще има сериозни последици за ръководството на банката, тъй като надзорният съвет ще постави под въпрос възнаграждението на банкерите, при положение че най-вероятно за втора поредна година Commerzbank няма да плати лихви по предоставените й федерални средства.