Абсолютно всички просрочени задължения към държавата ще могат да се платят без лихва. Това коментираха източници на darikfinance.bg. Така много обсъжданата в последните дни данъчна амнистия на управляващите ще обхване неплатените в срок данъци, осигуровки, такси и глоби.

Срокът на данъчната амнистия ще е само един месец и управляващите ще гледат да прибегнат по-скоро до мярката, за да вкарат допълнителни средства в хазната.

Изцяло новият момент е, че в обхвата на данъчната амнистия ще влязат дори частните държавни вземания. Това означава, че даже неплатените средства по договори за наеми, концесии и пр. ще могат да се изплатят без лихва в рамките на определения месец.

Срещу идеята се очаква да скочат някои общини. Причината е, че особено за малките общини лихвите по просрочените задължения, както и глобите, представляват важно перо в бюджетите им.

В същото време обаче някои фирми действително се задушават в кризата да плащат лихвите по невнесените осигуровки например. При тях лихвата е дори по-висока, или основния лихвен процент плюс 20%. За просрочените данъци е ОЛП плюс 10%.

Именно затова от финансовото министерство се спират на варианта за минимален срок на данъчната амнистия от един месец – така няма да се ощетяват общинските бюджети прекалено дълго, а в същото време всеки, който действително има интерес да плати задълженията си към държавата без лихва, ще има достатъчно време да го направи.