Пакет от промени в данъчните закони ще бъдат разгледани в Парламента тази седмица. Очаква се на второ четене да бъде гласувана единната ДДС ставка за туризма от 9 %. Тя обаче ще влезе в сила от 1 април, а не както повечето изменения в данъчните закони от началото на годината. Очаква се и увеличението на акциза върху рязания тютюн и някои горива също да бъде гласувано окончателно.

Депутатите ще гласуват промени в Закона за данъчните складове и акцизите, които ще променят минимално ставките на някои акцизни стоки. Най-сериозен е ръстът при рязания тютюн. При първото гласуване на законопроекта депутатите гласуваха повишението да бъде от 100 на 152 лева на килограм, като целта е да се приближат цените на рязания тютюн и някои видове цигари. Крайният ефект от мярката се очаква да бъде намаляване на тютюнопушенето. При текстовете на второ четене е предложена нова редакция, според която вдигането на акциза от догодина ще бъде до 130 лева за килограм, а 152 лева ще бъдат достигнати през 2012 г.

При акцизите на горивата – увеличението е от 685 на 710 лева за 1000 литра бензин и от 600 на 615 лева за 1000 литра дизел и керосин. Според бранша промените няма да се отразят съществено върху цената за крайния потребител. При горивата измененията на акцизните ставки се правят заради ангажименти към ЕС.

В пакета промени влизат и измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане и в Закона за данъка върху доходите на физическите лица.