Общинските съвети ще могат да определят по-висок данък върху недвижимите имоти от догодина. Това става ясно от проекта за изменение на Закона за местните данъци и такси, публикуван на сайта на финансовото министерство късно снощи. Диапазонът на облагане се увеличава от 0.1 до 4.5 промила върху данъчната оценка на имота. Досега общинският съвет можеше да определя данък между 0.1 и 2.5 на хиляда.

Имотите с данъчна оценка над средната за общината ще плащат с 30 % по-висок данък.

При данъка върху автомобилите също има разширяване на диапазона на различните мощности. Освободени от такъв данък ще са само лицата с намалена трудоспособност над 71 %.

Промените в закона предвиждат и въвеждането на нов туристически данък, който ще облага местата за настаняване и подслон с изключение на хижите. Той ще замени туристическата такса.

Ако бъде въведен туристически данък в общините, нелегалният сектор отново ще остане извън обхвата му. Това заяви за Дарик Елена Иванова, председател на Съюза на собствениците в Слънчев бряг. Тя припомни, че в началото туристическата такса е била само курортна и се е използвала от общините за стопанисване на плажовете. Сега обаче не е ясно, ако премине във вид на местен данък, за какво ще бъдат използвани събраните от него средства. Иванова допълни, че с уеднаквяването на ДДС-ставката за туризма, браншът също ще бъде ударен сериозно.

Проектозаконът отменя и облекчението за физическите лица, които плащат патентен данък за две или повече дейности.

Пред Дарик от финансовото министерство отказаха коментар по законопроекта. Оттам обясниха, че текстовете са пуснати за съгласуване и първите коментари ще бъдат направени едва, след като законопроектът бъде одобрен от правителството.