Световният икономически форум в Давос, който се открива днес, ще премине под знака на завръщането на банкерите. Финансистите постепенно отвоюват Давос и този път те имат за какво да се борят - убеждавайки се, че банките все пак оцеляха, политиците започнаха да мислят за сурови реформи в сектора. Едва ли регулаторните органи ще бъдат убедени в Давос да се откажат от своите планове, но финансистите ще опитат да спечелят точки в борбата за общественото мнение, което сега явно не е благосклонно към банкерите.

В момента позициите на банките са уязвими: съобщенията за многомилиардните бонуси след приключването на 2009 г., която беше печеливша за тях благодарение на различните форми на държавна подкрепа, не направиха колективния образ на финансистите по-привлекателен в очите на световната общественост. Ако сега главната история - това са компенсационните пакети на топ-мениджърите, Давос предоставя отличен шанс да се излезе и заяви: "Ето нашите аргументи".

Вие трябва да дойдете и да продадете своята история, съветва банкерите президентът на ПР-компанията Edelman Ричард Еделман. Скромност и още веднъж скромност, добавя главният стратег по въпросите на репутацията във Weber Shandwick Лесли Гейнс-Рос. Не си струва банкерите да попадат пред обектива на фотоапаратите докато карат ски или с чаша в ръка. Те трябва да се възползват от обикновените полети /а не корпоративните/ и да пътуват по двама-трима в кола - това са нейните препоръки за подобряване на имиджа на финансиста в следкризисната епоха. БГНЕС