Новият политически сезон започна със скандал за ДДС-то в туристическия бранш.  Стана ясно, че в Министерството на финансите е получено писмо от Брюксел, в което е записано, че България трябва да уеднакви ДДС за индивидуалните и груповите почивки.

Депутатите от ГЕРБ опонираха на финансовия министър и предложиха и за груповите, и за индивидуалните почивки да има единна ставка в размер на 9 на сто – значително по-ниска от предложената от Симеон Дянков /14%/, която пък е двойно по-висока от действащите в момента 7 процента за групови почивки /индивидуалните се облагат с 20%/. Самият премиер коментира, че 9-те процента са изгодни „за всички, които ходят самички без туроператори на море, а това са значителна част от българските граждани”.

Очаква се новият размер на данъка да бъде въведен след края на този туристически сезон. Министър-председателят обясни, че не иска да „обърква бизнеса” на туроператорите. Те на свой ред коментираха, че имат сключени договори с чуждестранни партньори и за следващата година и поискаха отсрочка за ДДС-то до 2012 г.

На тази тема беше посветена и редовната седмична анкета на DarikFinance.bg. Според 29 на сто от гласувалите в допитването ДДС в туризма трябва да се увеличи. Едва 4 на сто от читателите смятат, че ставките трябва да бъдат намалени още.

Според 24 процента от далите мнение по въпроса ДДС в туризма трябва да се изравни с налога в други сектори от икономиката. 23 процента пък смятат, че е необходимо уеднаквяване на данъка за отделните видове туризъм, а 21% - че ще бъде по-добре ставките да се запазят на сегашните равнища.

Новата анкета на DarikFinance.bg е посветена на проектобюджет 2011, който изтече първо в медиите. Как Вие виждате държавните финанси за догодина – можете да гласувате тук.