Телевизионният репортер Мунтадхар Ал Зейди, който хвърли обувка по бившия президент на САЩ Джордж Буш, бе освободен от затвора.

30-годишният журналист бе осъден на 3 години лишаване от свобода ефективно заради оскърбление на държавен глава. След обжалване, наказанието му бе намалено на 1 година.

Иракчанитът хвърли обувката си по Буш на 14 декември 2008 година и го нарече "куче" по време на пресконференция, която американският президент даваше с иракският премиер министър Нури Ал Малики.

Въпреки, че Буш успя да избегне летящата към главата му обувка, инцидентът породи значително смущение за него и иракският му колега.

След излизането му от затвора, прочулият се журналист смята да заживее съвсем различен живот. Неговият работодател от телевизия Ал Багдадия е обещал да му подари нова къща в знак на благодарност за проявената лоялност към медията, а и за рекламата, която направи, хвърляйки обувката.

Това далеч не е единственият подарък, който очаква Ал Зейди. Спортна кола от неназован бизнесмен и десетки предложения за брак също очакват смелчагата на свобода. Al Jazeera