Опрощаването на лихвите по дълговете към Националния осигурителен институт /НОИ/ е лобистко предложение, според вицепрезидента на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

По думите му, лихвената амнистия няма да доведе до увеличаване на събираемостта, а напротив – ще намали още постъпленията в държавното обществено осигуряване.

Държавата обмисля да опрости лихвите върху дълговете към Националния осигурителен институт /НОИ/ и така да стимулира плащането на старите задължения. Ако не се подобри събираемостта, обаче, дефицитът в общественото осигуряване може да достигне 170-190 млн. лв.

Опрощаването на дълговете ще бъде записано в Кодекса за социално осигуряване. Според Димитър Манолов, обаче, не просто НОИ няма да събере парите си, а все по-малки суми ще постъпват в бюджета на института, защото бизнесът ще чака следваща лихвена ваканция.

Само преди дни председателят на осигурителния институт Христина Митрева призна, че ако не се направи пенсионната реформа, може да се стигне до намаляване на пенсиите. По думите на Димитър Манолов, с увеличаването на осигурителния стаж - запазването на пенсионната възраст е само формално, а в действителност „хората ще работят докато умрат”.