Казвал съм, че коледни надбавки може да има само при излишък. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков, в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Мая Манолова, предаде Агенция „Фокус”.

"Защо не дадохте на пенсионерите очакваните от тях коледни надбавки", попита Манолова.

Дянков припомни, че миналата година бюджетът е завършил с дефицит на касова основа от 350 млн. лв. Това ни нарежда след Швеция и Германия за бюджетно изпълнение, каза финансовият министър и допълни, че въпреки този добър резултат все пак има дефицит.

„Казвал съм, че такива надбавки може да има само при излишък”, обясни министърът.

„След като създадохте очаквания и измамихте пенсионерите, а сега имате тази възможност, ще им дадете ли следколедни надбавки. След като имате 750 млн. лв. плюс в бюджета, ще дадете ли следколедни надбавки”, попита Манолова.

„Миналата есен ясно казах, че ако към края на ноември ние сме на излишък, може да се говори за надбавки. Аз не съм популист и затова харчим толкова, колкото имаме”, отговори финансовият министър.

"Промените в здравното осигуряване и Кодекса на застраховане, които са в сила от 7 август 2012 г., определят преходен период от една година за здравноосигурителните дружества. Договорите за доброволно здравно осигуряване, които са в сила към 7 август 2012 г. запазват действието си не по-късно от 7 август 2013 г. Новите текстове не водят до промени в данъчното третиране на разходите за доброволно здравно осигуряване. То продължава да се извършва въз основа на договор за медицинска застраховка”, каза министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на въпрос на депутата от Коалиция за България Михаил Миков относно вноски/премии за доброволно здравно осигуряване.

„Има голям проблем при осчетоводяването”, заяви Миков.