Концепцията за пенсионната реформа и бюджетите на държавното обществено осигуряване и здравната каса ще разгледат днес правителство, работодатели и синдикати в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Представителите на бизнеса ще участват в заседанието, след като във вторник обявиха, че се завръщат в тристранния съвет.

Все още не е ясно, дали синдикатите ще присъстват. Вчера КНСБ и КТ Подкрепа излязоха с общо решение, че ще продължат работа по финализиране на решенията за пенсионната реформа, само ако премиерът Бойко Борисов се срещне с тях и заедно разпишат споразумение, с което се потвърждават поетите от него ангажименти.

На днешното заседание финансовият министър Симеон Дянков трябва да представи официалните разчети, които да покажат с колко може да се вдигне вноската за пенсия и откога трябва да започне увеличаването на стажа и на възрастта за пенсиониране. Според социалния министър Тотю Младенов първо трябва да се фиксира размерът на вноската и тогава да се определи старта на вдигането на условията за пенсиониране.

На последната неформална среща работодателите заявиха, че няма да отстъпят от искането за изравняване на осигурителната тежест между работници и работодатели, в случай, че бъде вдигната вноската. Синдикатите потвърдиха, че няма да отстъпят от подкрепеното от премиера намерение за увеличение на вноската, и в същото време изразиха опасения, че вицепремиерът Дянков вече е решил с колко да я вдигне, както и че се е върнал към идеята за повишаване на стажа и възрастта от догодина. Двете конфедерации бяха договорили със социалното министерство плавно вдигане на стажа от 2015-та година. Вчера те решиха да започнат подготовка на общи синдикални акции.