Най-голямата ми надежда за тази година е през пролетта да започнем да излизаме от икономическата криза. Престоят още 3-4 трудни месеца," но ако всички се напънем заедно съм убеден, че ше успеем". Това заяви в интервю за БНТ министърът на финансите Симеон  Дянков.

Бизнесът е този, който храни хората и ние всячески помагаме и с намаляване на социалните осигуровки с 2%, и с плащанията на земеделците, и с подписването на договори със строителите. Всички тези неща дават повод за оптимизъм, че към пролетта има шансове страната да започне да излиза от кризата, обясни Дянков.

Според финансовия министър дъното на кризата е започнало през месеците ноември и декември, които той определи като много тежки, и ще продължи докъм февруари.

По предварителни данни фискалната 2009 година е завеършена "така както искахме" с дефицит най-малък по размер в целия Европейски съюз. Сега вече фокусът на работата на правителството пада върху задвижването на икономиката чрез плащанията на земеделци и строители, чрез невдигането на данъците и намаляването на социалните осигуровки.

Дянков коментира прогнозите на специалисти, че цялата 2010 година ще бъде много тежка. Според него особено туризмът ще се справи много по-добре отколкото през 2009 г. За строителството обаче 2010 до 2012 година ще бъдат тежки и трудни, тъй като се строи ударно и то не необходими неща като магистрали, а хотели. Финансовият министър обясни, че строителните фирми трябва да се преориентират към "истинска инфраструктура".

Правителството ще направи постъпки това преориентиране да се случи, обясни още той като каза, че е по-голям оптимист от прогнозите и се надява и за строителството 2010-та да е сравнително успешна.

Твърдата финансова политика на правителството през последните месеци на 2009 година помага на България да остане финансово стабилна и по този начин да се превърне в център на чуждестранни инвестиции на Балканите. Според Дянков чуждестранните инвеститори ще предпочетат нашата страна, именно защото е финансово стабилна, макар и да е по-малка икономика от Гърция или Румъния например. В този смисъл финансовият министър очаква нивата на чуждестранни инвестиции у нас да са по-високи отколкото преди началото на кризата.

"България ще има най-ниските данъци в целия регион и в целия ЕС до края на мандата на това правителство." Безработицата е фактор, който следва спада на икономиката и ще продължава да расте - според прогнозите на правителството ще достигне 11% до края на 2010 г. Средното ниво на безработица в Европа е над 10.5%, така че България се справя добре, обясни още Дянков.

Безработицата е голяма социална и икономическа трудност и поради тази причина основният фокус на политическата и финансова политика на правителството е запазване и създаване на нови работни места, поясни министър Дянков. БНТ