До октомври цената на олиото ще се повишава, но след това тя ще се нормализира, прогнозира пред "Хоризонт" председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

"На пазара не се търгува слънчоглед. Новата реколта не е излезнала. В момента има една такава тенденция, че самите продавачи, хората, които гледат слънчоглед, са обявили прогнозна цена за продажба около 600-700 лева за тон, което е сравнително висока цена. Все пак е краят на сезона и дори и при цена 700 лева за тон, с всичките транспортни и други разходи, не би трябвало да доведе като себестойност повече от 1.40 лв. на олиото. Нека да сложим и печалба, труд, опаковки... За мен цени над 2.20-2.30 вече са неуместни."

При брашното също се наблюдава поскъпване, тъй като големите зърнопроизводители изчакват, посочи Стойчев. Според него, причината е, че Русия, която е най-големият играч в Черноморския район, не продава, а Украйна се влияе от Москва. По думите му обаче цена на килограм хляб от 1.40-1.70 е абсолютно нереална.

"Мисля, че това е абсолютно нереална цена. Преди няколко дни бях в Сърбия. За да успокои повишаването на цената на хляба, тяхното правителство обеща, че ще освободи 100 000 тона от държавния резерв пшеница, за да може да се задържи цената на хляба, което е малко количество. Ефектът е по-скоро психологически за внасяне на някакво успокоение.

За цената на хляба съм категоричен. Нашите изследвания показват, че дори и през 2007 г., която беше много лоша в световен мащаб и цената на пшеницата достигна до 500 лева за тон, а в момента говорим за 260-300 лева за тон, цената на хляба не се повиши."

Едуард Стойчев посочи още, че при хранителните стоки няма да има толкова ниски сезонни цени, каквито хората очакват. Обяснението според него е, че при кризата търговците не смеят да изкупуват по-големи количества и да ги изкарат на пазара, защото не са сигурни дали ще бъдат продадени.