Доброто корпоративно управление е основна предпоставка за привличането на инвестиции, според Стою Недин, председател на Българската асоциация на инвеститорите.

 

Но как корпоративното управление може да се определи като добро? Дали печалбите са единственият измерител за целта, или има и други? Отговорите на тези въпроси се стреми да даде „Зелената книга - европейска рамка за корпоративно управление".

 

В София, в рамките на еднодневен форум се проведе публичното изслушване на Зелената книга. Организатори на събитието са Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

Европейският център на предприятията с публично участие и предприятията от общ икономически интерес е един от трите признати социални партньора на Комисията на ЕС. Като асоциация, която представлява предприятията и организациите на работодателите с публично участие и предприятията, които извършват дейности от общ икономически интерес, независимо какъв е статутът им или юридическата им собственост, центърът представлява обществените работодатели при водене на европейския социален диалог.

 

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е най-динамично развиващата се представителна на национално равнище работодателска организация.

 

Днес членове на Асоциацията са повече от 50 холдингови и инвестиционни дружества, 18 браншови камари, 1500 индустриални предприятия. АИКБ разполага с изградена мрежа от регионални камари в над 60 общини в страната. На национално равнище Асоциацията е един от активните създатели на Българския национален кодекс за корпоративно управление.

 

Зелената книга има за цел да постави началото на обширна дискусия по въпросите на основата на корпоративното управление в рамка на Европейския съюз. Да разкрие всички политически предизвикателства пред корпоративното управление, като специално внимание беше обърнато на по-доброто управление на компаниите, ангажирането на акционерите, както и прилагането на подхода "спазвай или обяснявай".

За първи път в България се провежда обществена дискусия, по време на която заинтересованите страни могат директно да представят своите виждания пред представители на Европейската комисия и на Европейския икономически и социален комитет относно законодателните планове на Комисията в областта на корпоративното управление.

"Зелената книга е част от мерките на ЕК за преодоляване последиците от кризата и заздравяване на общностния пазар", коментира Милена Ангелова от АИКБ.

 

"Всички ние работим в рамките на един общ пазар. Но е трудно да се работи в среда с различни законодателства. Затова е важно да се определят 10 основни правила, които да са валидни в рамките на общността", заяви Денис Мейнант от ЕИСК

 

Участниците в дискусията постигнаха консенсус, че не трябва да се поставят твърди рамки, а да се позволи гъвкава среда, която да отчита спецификата на всяка страна членка на ЕС. Но, трябва да има няколко основни правила, които всички на пазара да спазват. Сред тях са прозрачност на управлението, ангажираност на акционерите с каузата на компанията и равенство между половете в корпоративните структури.