18:03 часа българско време

Еврото в последния час поскъпна до USD 1.2748 заради успокояването на пазара благодарение на днешните статистически данни, че световната икономика не е подложена на чак такава заплаха.

Доларът и японската йена обикновено поскъпват, когато усещането за риск нараства. Бягството от сигурно убежище към по-рискови активи е свързано с продажба на долари и йени и съответно с поевтиняване на тези валути.

Днес европейската валута спечели над 0.7% спрямо зелените пари. Паундът поскъпна още повече, с 0.8% до USD 1.5582.

Йената поевтиня до 84.595 долара.

 

16:57 часа българско време

Доларът леко поевтиня в четвъртък, след като по-добрите новини за трудовия пазар в САЩ намалиха търсенето на сигурно убежище сред финансовите активи. Успокоителната статистика доведе до малко по-сериозно понижение в цената на японската валута.

Това обаче малко помогна на еврото, което по-рано днес не успя да пробие нивото на съпротива от USD 1.27. Единната валута в момента се търгува срещу USD 1.2682 и YEN 107.29.

Паричната статистика, публикувана днес от ЕЦБ, макар и да не раздвижи пазарите, демонстрира известен кредитен ръст в частния сектор. Но като цяло данните за кредита в еврозоната не вещаят възстановяване на икономиката в идните месеци.

Инвеститори посочват, че не могат да дадат сигурна прогноза каква посока ще приеме валутната двойка евро – долар. Не е известно дали в момента трябва да се продават долари – като следствие от слабата макроикономика на САЩ. Или да се купуват долари, в търсене на сигурен актив пред лицето на световното икономическо забавяне.

Финансовите пазари очакват речта на Бен Бернанке на конференцията в Джаксън хоул в петък.

Британският паунд в момента се търгува с повишение спрямо долара, до ниво USD 1.5526. Японските пари купуват един долар срещу 84.60.

Цената на петрола, задържала се при малко над 73 долара за барел WTI и цената на златото около 1240 долара за тройунция в момента изчакват.

10:54 ч. българско време

Единната европейска валута отбелязва чувствителен ръст днес, като спрямо долара се търгува при ниво 1.2736, ръст от 0.62%, а спрямо йената достигна курс 107.89.

Причината за това трябва да се търси в предстоящата среща на водещите централни банкери в планинския курорт Джаксън Хоул. На срещата ще се дискутират перспективите на световната икономика и ще се очертаят новите мерки за стимулирането й.

Обикновено на подобни срещи се изпращат успокояващи послания, така че стремежът към избягване на риска се понижава – и с това доларът и йената се търсят по-малко, гласи обяснението на главния икономист на Credit Agricole.

Също така, днес азиатските акции най-сетне поеха нагоре, което стимулира търсенето на по-доходни активи.

Относно спада на йената, правителството на Япония показва все по-голяма готовност да се намеси на валутните пазари в подкрепа на изгодната за експорта по-евтина валута. В търговско претеглената кошница от валути, йената през тази година е поскъпнала с цели 15%.

На стоковите пазари петролът сорт WTI струва 73.10 доалра за барел, а тройунция злато се търгува за 1244 долара.

 

8:00 часа българско време

След като през последните дни имаше изтегляне на играчи от пазара на петролни фючърси, тази нощ се наблюдаваше обратното - връщане в играта, което покачи цената на контрактите. Разбира се, натам инвеститорите бяха подтикнати от икономическите данни за пазара на новопостроени жилища в САЩ, които дават основание да се очаква, че по-надолу няма къде да се слезе и посоката занапред ще бъде само нагоре.

Фючърсите за доставка на лек американски петрол през октомври поскъпнаха с 89 цента, или 1.2%, до $ 72.52 за барел. По време на американската сесия обаче имаше и пропадания до $ 70.69 за барел. В азиатската търговия контрактите за доставка на суровина продължават да поскъпват и добавят нови 39 цента до $ 72.91 за барел.
Последните котировки на сортът брент са $ 72.91 за барел.

На валутните пазари доларът напредна към йената и така тя отстъпи от завоювания 15-годишен връх. В същото време обаче зелените пари отслабнаха към еврото, като влияние върху това оказаха икономическите данни за продажбите на новопостроени жилища в САЩ.

Спрямо жълтите пари доларът поскъпна от ¥ 84.07 до ¥ 84.80. Към този час курсът на обмяна продължава да следва тази тенденция и достига до ¥ 84.7350.

Спрямо еврото доларът поевтиня от $ 1.2634 до $ 1.2651 и към този час единица от него купува $ 1.2709.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!