В понеделник щатският долар поскъпна спрямо еврото от 1.3023 до 1.2967, като негативен ефект върху единната валута оказаха слабите данни от Еврозоната, сочещи задълбочаващ се спад на доверието сред инвеститорите в региона, както и свиване на индустриалното производство в Германия през изминалия месец.

Търговията бе „тънка” през останалата част от деня, поради празниците в САЩ и Канада. Междувременно на провелата се в Люксембург среща на Еврогрупата, както се очакваше не бяха взети нови конкретни решения за справяне с обстановката в Гърция и Испания.

Единственият по-значим анонс през деня бе свързан с официалното стартиране работата на Европейския стабилизационен механизъм – перманентният фонд за подпомагане на финансово затруднени страни членки на Еврозоната.

Британският паунд се обезцени рязко спрямо долара от 1.6132 до 1.6025, а швейцарският франк спадна до 0.9330. Единствена сред основните конкуренти на „зелените пари”, японската йена успя да поскъпне, търгувайки се при 78.32 за долар. Причината за това бе бягството от риск сред инвеститорите, породено от понижаване прогнозата на Световната банка за ръста на китайската икономика през тази година.

Ниската ликвидност в края на деня се дължеше също така и на предпазливостта сред пазарните участници преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, както и изявлението на председателя на ЕЦБ – Марио Драги, насрочени за днес.