Като законодателни промени се разбрахме, че ще получим съдействието на премиера и на всички министри относно въвеждането на за въвеждане на мораториум върху всякакви нови преференциални производства, даването на преференциални цени за производство и изкупуване на съответната електроенергия, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща с премиера Бойко Борисов.

Домусчиев като обясни ,че точната формулировка за това предстои да се уточни, съобщава Агенция "Фокус".

"Остава ангажиментът ни да предоставим на главния прокурор Сотир Цацаров в следващите дни сигналите, касаещи нередностите при подписването на договорите с американските централи", допълни председателят на КРИБ.

"Някои от по-важните решения, до които стигнахме - първо относно пътната карта за реформи в енергетиката се разбрахме да я направим спешно и от утре почваме да работим в една работна група с председател вицепремиера Томислав Дончев. Вътре ще участват представителите на работодателските организации, министър Теменужка Петкова, председателят на парламентарната комисията по енергетика Делян Добрев и министърът на финансите Владислав Горанов. В тази пътна карта трябва да посочим мероприятията, сроковете и мерките, които трябва да се вземат за оптимизиране на състоянието на енергетиката", заяви Домусчиев.

"Също така се разбрахме да има наш представител към комисията в парламента, която наблюдава и следи работата на КЕВР. Другото важно нещо - представители на бизнеса ще има във всички бордове в държавната енергетика, не само в НЕК, но включително в мините, АЕЦ, Марица Изток 2, с цел засилване на контрола и оптимизиране на дейността на тези дружества", посочи той.

"Договорихме се, че ще има инициатива от страна на министерския съвет и ще бъдат предприети законодателни инициативи касаещи възможността за прекратяване на всякакви договори за изкупуване на преференциални цени в случай, че бъдат констатирано умишлени злоупотреби от страна на собствениците на тези дружества. Ще има законодателни промени, касаещи разкриване на информация за собствениците, договорите и дейността на дружеството, чието производство се изкупува на преференциални цени", допълни Кирил Домусчиев.