Не е нормално българският народ да плаща най-високата надбавка "Задължение към обществото" в Европа, при положение, че в същото време в САЩ има политика за намаляване на производството на електроенергия от въглища, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев след среща с председателя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

"Доказано е, че живакът, който се отделя в атмосферата е една от основните причини за увеличаването на раковите заболявания", посочи Домусчиев, цитиран от Агенция "Фокус".

Той попита къде другаде по света има преференции за производство на енергия от въглища, при това нискокалорични лигнитни въглища, които отделят много повече живак и сажди.

По думите на Домусчиев "пътна карта за реформи в енергетика, която да е съгласувана от четирите работодателски организации и правителството, няма до момента".

"Тези идеи трябва да се изчистят, да се подложат на обсъждане и с правителството и да се види кои от тях ще останат във форма, която да е законна, основана на принципите на пазарната икономика и на законността", подчерта председателят на КРИБ.

Той отбеляза, че не става въпрос за национализиране на американските централи или за спиране на тяхната работа.

 

"Те са нужни за енергийната система на страната и неслучайно са на това място, където са лигнитните въглища. Въпросът е, че ние продаваме нашата продукция на свободния пазар, клиентите избират откъде да купят и няма никакви преференциални цени за нас, така че не е нормално да купуваме на завишени цени, над пазарните, нашите суровини", допълни Домусчиев.

 

Според него "правителството добре разбира, че тази каша, която е забъркана от предходни правителства и политици през годините по някакъв начин трябва да се оправи. В случая България разчита на подкрепата на ЕС, защото това, което е извършено е едно престъпление. Неслучайно сезирахме и Прокуратурата".

 

Той посочи, че българското законодателство не позволява развалянето на договорите за американските централи.

 

"Ние оставаме с голямата надежда, че ЕС ще ни подкрепи и помогне така, както се случи с Полша и Унгария", добави Домусчиев.

 

Председателят на КРИБ подчерта, че тези 333 млн. лева, които България плаща, ще се увеличават през годините и всички български граждани ще ги плащат.