Китайската централна банка даде вербална подкрепа на юана и обяви, че ще предприеме действия, ако прекомерната нестабилност на валутните пазари продължи. През тази седмица юанът регистрира най-голямото си поевтиняване от 21 години насам.

По време на извънредна пресконференция по-рано днес представители на Народната банка на Китай защитиха действията си за обезценяване на валутата и посочиха, че няма причина поевтиняването да продължи.

Инвеститорите и анализаторите обаче остават скептични и очакват нов спад на юана. Днес китайската валута губи 0.19%, до 6.3982 USD/CNY.

Зам.-управителят на китайската централна банка Юи Ганг коментира: "Доверете се на пазара, уважавайте пазара, страхувайте се от пазара и следвайте пазара."

Девалвирането на юана дойде след месеци, в които Китай губеше конкурентоспособност, оставайки встрани от валутните войни между Европа, Япония и САЩ. Това доведе до забавяне на ръста на износа и на цялата китайска икономика. Валутните резерви на Китай намаляха с 315 млрд. долара, до 3 650 милиарда долара, въпреки че остават най-големите в света.

От китайската централна банка обявиха, че преминават към режим на плаващ валутен курс в изявление, публикувано преди пресконференцията.

"Текущото ниво на валутния курс е в съответствие с основните икономически показатели", посочи Юи. "A гъвкав обменен курс ще даде повече пространство на централната банка да регулира паричната политика".