ДСБ няма да подкрепят бюджета за следващата година. Това стана ясно след заседанието на ръководството на партията. Тъмносините ще гласуват против бюджета на държавното обществено осигуряване и този на здравната каса.

В рамките на Синята коалиция ще бъде обсъдена формата, под която от обединението ще изразят възраженията си по макрорамката - дали да гласуват въздържал се или да не участват в гласуването. Няма да гласуват против, защото не искат поведението им да се тълкува като своеобразен вот на недоверие към кабинета.

Бюджет 2011 е бюджет на изоставените реформи поради страх. Ако го подкрепим, това би означавало да престанем да бъдем гарант, че правителството осъществява реформи в евроатлантическия смисъл на думата, заяви лидерът на тъмносините Иван Костов. По думите му кабинетът не води антикризисна политика. Според него бюджетът на държавното обществено осигуряване е прокризисен, защото се вдига осигурителната вноска, увеличават се осигурителните прагове, което било удар срещу малкия и среден бизнес.

Тъмносините призоваха новия здравен министър да изтегли бюджета на здравната каса, защото с него се нарушавали законите на страната ни, като пари от касата се трансферират към здравното ведомство.