В България има четири митнически пункта, които са определени за внасяне на горива в страната, имаме 30 данъчни склада, които са лицензирани да търгуват с горива, имаме и един производител. Общо 35 обекта трябва да бъдат наблюдавани, защото т.нар. контрабандно гориво няма откъде да дойде, то излиза отнякъде.

Не знам защо държавата не може да се справи с контрола на тези 35 обекта, та отиваме да контролираме 35 000 обекта. Това заяви на пресконференция в Русе председателят на парламентарната комисия по земеделие Румен Христов по повод недоволството на земеделците срещу наредбата, задължаваща ги да монтират измервателни устройства на съдовете си за гориво.

"За мен беше много по-важно, че тези средства, които са между 20 000 лв. при втора употреба на уредите, и 30 000 - 35 000 лв. за нови уреди, можеше да бъдат насочени в земеделието за подпомагане на закупуването на техника, закупуването на качествени семена, закупуване на ефективни препарати. Най-важното нещо, което ме вълнува, е какъв ще бъде ефектът за фиска. Да не направим стотици милиони инвестиции и догодина да се окаже, че тези инвестиции не решават въпроса на Министерството на финансите", обясни Христов.

Според Румен Христов сегашната наредба има доста недомислия. Например в нея се предвижда съдове над 1000 литра задължително да имат нивомери и фискални устройства. В същото време половината нови трактори са с резервоари по 1400-1800 литра. "Това означава ли, че на всеки трактор и комбайн трябва да монтираме фискално устройство и нивомер. Тези инвестиции са непосилни за някои по-дребни производители", коментира Христов.

Другият проблем е, че обектът, където се монтира фискално устройство и нивомер, става автоматически търговски обект. "Земеделските производители са крайни потребители, те не са търговци по смисъла на Търговския закон. За да стане търговски обект, веднага започват изискванията за строително разрешение, за строителен план, за изисквания за начина на съхранение на горивото. Стопанските обекти на земеделските производители са в бивши стопански дворове, които са отдалечени от селата, на недостъпни места, какви търговски обекти и кой ще ходи да зарежда там, не ми е ясно", категоричен е Румен Христов. /БГНЕС/