Домакинствата могат да кандидатстват от днес за безвъзмездна субсидия за подмяна на отоплителните си уреди и замяната им с уреди, които използват природен газ. Помощта е в размер на 20% от инвестицията за газифициране, но не повече от левовата равностойност на 1000 евро за инсталации с котли с висок коефициент на действие и до 1200 евро за инсталации, ползващи кондензни котли. Средствата идват от международния фонд "Козлодуй". Процедурата е максимално улеснена и ще работи на принципа "на едно гише".

Вчера енергийното министерство сключи договори с 12 газоразпределителни дружества в страната за финансиране с 20 млн. евро на битовата газификация. Ведомството остава отворено за подписване на договори и с останалите газоразпределителни дружества, които реално ще придвижват цялата процедура за улеснение на клиентите, съобщиха от там.

За осигуряване на собствения ресурс от 80% домакинствата могат да се възползват от преференциалните кредитни продукти на Сосиете женерал експресбанк и на Първа инвестиционна банка, които се разработват специално за този проект. Това обаче не е задължително, а е допълнителна възможност в подкрепа на потребителите.

Отпуснатите безвъзмездни средства ще бъдат достатъчни, за да покрият съфинансирането за над 10 хил. домакинства, показват разчетите по проекта. Краен срок за кандидатстване няма, то ще бъде възможно до изчерпване на финансовия ресурс. 

Новината бе анонсирана още преди година, когатo вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се подготвя подобна субсидия. Целта бе да се постигне ускорена газификация, която да замени мръсното отопление на въглища и други твърди горива, заради които ЕК не веднъж започва наказателни процедури срещу България. 

"Това е европейски механизъм за финансиране на енергийна ефективност в жилищния сектор в страната, който съответства изцяло на директивите на ЕС и на приоритетите на българското правителство в тази област", коментира зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков при връчването на договорите. 

По неговите думи това е и първият проект, с който целево се подпомага газификацията на жилищата като конкретна мярка за енергийна ефективност. Той обясни, че клиентите на газовите дружества трябва само да заявят желанието си да ползват средства по проекта. "След това самото дружество подпомага потребителите при попълване на необходимите документи и поема всички дейности по изпълнението", разясни кандидатстването Станков.