Заведох съдебно дело през окръжния съд в Пловдив за връщане на мажоритарния дял и пълния контрол на държавата на Международния панаир в Пловдив, каза икономическият министър Трайчо Трайков на специална пресконференция по темата. Проверката и анализа на министерството на приватизацията на панаира сочат, че има множество съмнения за закононарушения на търговското и приватизационно законодателство на държавата. Нямало е стратегия на НС за приватизацията на панаира. Вместо това Министерски съвет приема стратегия за преструктуриране на панаира в Пловдив, каза Трайков.

Пловдивският панаир не е платил дължимия дивидент на държавата в размер на 1.4 млн. лв. за 2005 г., каза икономическият министър. Държавата притежава 49.63%. Според Трайков, ако панаирът е бил приватизиран законосъобразно, то финансовият ресурс от приватизацията е щял да бъде акумулиран във фонда за устойчивост на пенсионната система – Сребърния фонд. Нещо повече, не само че този финансов ресурс не е постъпил там, а активите на дружеството са предоставени в ръцете на „Пълдинг туринвест” и в панаира в последствие са апортирани и други държавни имоти, намиращи се по Черноморието, каза министърът.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е готово с предложенията за промяна на Закона за насърчаване на инвестициите. Досегашният заместник на Държавната агенция за инвестиции Борислав Стефанов ще оглави структурата, след като Стоян Сталев подаде оставка.

Проверката на икономическото министерство е констатирала и нарушения при двете увеличения на капитала на дружеството на Международния пловдивски панаир, вписани в търговския регистър на 21 декември 2006 г. и на 23 март 2007 г., каза още  Трайков. Освен това са констатирани нарушения при издадените актове на Министерски съвет за двете вписвания по време на кабинета „Станишев”.

Проверката е засякла и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху панаира, за сметка на Пълдинг Туринвест АД – дружеството, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов, обясни Трайков.

Министърът на икономиката е сигнализирал и изпълнителния директор на Централния депозитар за установени нередности при отразяване на движението на акциите на Международния панаир Пловдив АД, установени при проверката. Фокус