Държавният дълг може да се увеличи значително догодина, прогнозира в интервю за Дарик евродепутатът Ивайло Калфин.

По думите му прогнозите за икономически растеж от 3.6% през 2011 г. са нереални. Калфин допълни, че още в първите месеци на следващата година може да се наложи актуализация на бюджета.

Той изрази надежда, че експертите от Международния валутен фонд, които са у нас, ще препоръчат на правителството да промени в макрорамката за догодина. Ето какво още каза Ивайло Калфин:

Това, което те ще видят е един значителен дефицит. Предполагам, че ще насърчат правителството да го ограничи. Надявам се да видят и една доста нереална прогноза за следващата година и да насърчат правителството да я свали на земята. Защото растеж от 3.6 процента, какъвто са заложили, просто няма как да се случи.

Това, което също така ще видят, е все още запазване на доброто финансово състояние, което означава, че засега страната ни има доста ниско равнище на държавен дълг, въпреки че като чета проектобюджета на правителството, мисля, че значително, поне 50 процента ще се увеличи държавният дълг, което вероятно също така ще бъде сигнализирано и ще направи впечатление на мисията на Фонда.

Според Вас, ако останат такива цифрите, може ли в средата на следващата година отново да говорим за актуализация на бюджета?

Даже по-рано. Това, което не можа да разбере Европейската комисия, е защо приемаме един бюджет и само след три месеца започваме процедура за актуализацията му и то без нищо да се е случило между края на миналата година и пролетта на тази година. Отсега се вижда, че е нереален този бюджет, така че мисля, че правителството ще бъде принудено отново да прави актуализация и мисля, че връщането към актуализация е една много лоша практика, която не беше се появявала от десетина години в България и в никакъв случай не прави добро впечатление. Това показва неумение да се планират реално икономическите процеси.