Димитър Радев или Николай Георгиев е много вероятно да се нарича “подаръкът” за рожден ден, поискан от самия управител на БНБ Иван Искров преди дни, научи “24 часа”.

По време на изслушването на гуверньора от специалната комисия за КТБ в парламента Иван Искров ги призова бързо да му изберат заместник.

Отлично информирани източници разказват, че профилът на бъдещия управител на БНБ, който да поеме поста от Иван Искров е бил деликатно “нарисуван” при посещението на американския държавен секретар Джон Кери в България в средата на януари.

Тогава било обърнато особено внимание на банковата стабилност и било препоръчано, че за да стои България и всяка от нейните институции по-стабилно в очите на света, както и за да се върне доверието към банковата система, разклатено от трусовете около КТБ, би било добре да се лансират необвързани със статуквото у нас кандидатури.

Дипломатично загатнатият профил бил на “непознат у нас банкер, работил дълго и единствено само в чужбина”.

Елитът на банкерството ни бил в БНБ и скандалът КТБ до голяма степен оцапал всички, обяснява източникът ни. Затова идеята е гуверньорът да бъде българин, но да е отдалечен от нашите бакии, който едновременно с това да има изключително добра експертиза.

Така натоварените със задачата да намерят подходящи кандидатури за върха на БНБ стигнали до решението покана за поста да получи Димитър Радев.

Роденият на 12 юли 1956 г. Радев от години живее зад океана. В момента ръководи мисия за техническа помощ на Международния валутен фонд за т.нар. “тежки” държави от Източна Европа, Централна Азия, Близкия изток и Африка.

Кариерата на Димитър Радев е започнала във финансовото министерство през 1980 г. Той е бил директор на “Финанси на областите и общините”, главен директор на управление “Бюджет”. В трудните 1992 до 2001 г. е заместник-министър на финансите и отговаря за бюджета и държавните разходи.

Имало и втора номинация за поста на Искров - отново на бивш зам. финансов министър и свързан с МВФ, твърдят източниците ни. Това е Николай Георгиев. Роденият през 1965 г. в Бургас Георгиев е завършил УНСС - “Макроикономическо планиране”. Той има магистърска степен по икономика от университета в Делауеър и докторска степен от университета в Мериленд.

На 5 март тази година той оглави мисията на фонда за Украйна, което го прави по-малко вероятен, защото мисията за Украйна е може би е най-голямото професионална предизвикателство и вероятно той би довършил мисията си.