Турция ще прави у нас една от най-мащабните си и скъпи телевизионни продукции. Сериалът с работно заглавие "Ездачи" ще бъде заснет изцяло в страната ни. Снимките трябва да започнат през август, като в екипа ще има както турски, така и български артисти. В момента текат кастингите за основните роли.

Компанията, която от наша страна стои зад турския сериал като копродуцент, е "Ню Бояна Филм". С изпълнителния й директор Дейвид Варод, с режисьора на "Ездачи" Сердан Акар и един от продуцентите му Мухарем Гюлмез се видя тази сутрин министърът на културата Вежди Рашидов. На срещата стана ясно, че телевизионният филм ще е 78-сериен, като всеки епизод ще е от по час и половина.

"Ездачи" ще е първият турския сериал, който ще се снима в България. Екипът му има намерение да остане да работи в страната ни минимум година. В основата на сюжета, който се развива в праисторическо време и е с елементи на фантастика, са взаимоотношенията между няколко номадски племена.

Изпълнителният продуцент от българска страна Габриел Георгиев разказа за Дарик: "Този продукт ще бъде много по-скъп от средностатистическия турски сериал. Това и самият жанр го изисква. Историческата драма изисква много повече ресурс, за да се направи. Освен това тази продукция ще се снима изцяло на локации. Заради естеството на историята, която е свързана с номадски племена, няма как те да се вкарат в павилион. Това само по себе си я оскъпява и усложнява. Трябва да отбележа, че това е една голяма стъпка на турските копродуценти. Такъв проект досега в Турция за телевизия не е правен. Той е не просто за средностатистическия зрител, а за един по-интелигентен, както те го наричат "професионален зрител", с нагласа към европейско и американско кино. Този продукт мога да го определя като световен по отношение на визуалните и драматургичните му качества".

Повече от 90% от екипа, който ще работи по заснемането на "Ездачи", ще е български. Обсъжда се вариант и операторът да е българин - нещо, което се случва твърде рядко в чуждестранните продукции, които идват у нас. Габриел Георгиев обясни: "Колегите, с които ще работим от снимачния екип, ще са 96, 97% българи. Ние сме много опитни по отношение на филмопроизводството. А сега този сериал ще се възползва от опита, който са придобили колегите ни в чуждите продукции, които са били снимани тук".

Един от най-мащабните и скъпи турски сериали ще започне да се излъчва в Турция още през септември. Не е изключено след време "Ездачи" да бъде показан и по някоя българска телевизия.

Междувременно турският продуцент Мухарем Гюлмез разкри, че докато са оглеждали български артисти за телевизионната продукция, която ще се снима у нас, са си харесали Любо Нейков за сериал, който ще се прави в Турция. По думите им звездата от "Столичани в повече" е приел предложението за участие в него.