Около една трета от израелските туристи, които не бяха ранени при атентата на летището в Бургас, решиха да останат в България. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за бТВ. Той допълни, че те в момента се чувстват спокойни.

"Това, което направихме за тях, е да говорим с хотелиерите и туроператорите и с министър Десислава Атанасова, за да осигурим психолози. Защото, въпреки че те са съвсем спокойни, практиката показва, че 24 часа след такъв инцидент някой от тях може да се притесни, може да му прилошее", каза министър Добрев и допълни, че целият персонал на хотелите ги обгрижва по най-добрия възможен начин, както и всички туристи от Израел и други държави.

В разговор с министър Делян Добрев еврейските туристи в България са заявили, че заради атентатите те няма да променят своя начин на живот. Според евреите, основната цел на терористите е не да убият няколко от тях, а всъщност да всеят страх и да променят начина им на живот.

Делян Добрев увери, че не се очаква голям спад в потока на туристи от Израел.

"Появилата се информация за очакван отлив от 15-20% не е вярна. През последните дни действително има отказ на резервации от израелци, но не се очаква отлив в дългосрочен план. Освен това тези освободени места веднага бяха запълнени от туристи от Русия, Полша и Германия", заяви Добрев и допълни, че остава повишена сигурността по курортите, като хотелите са увеличили собствената си охрана.

Ресорният министър каза още, че предложенията държавата да осигури охрана на всеки автобус с израелски туристи на практика е непостижимо.

"По един човек охрана във всеки автобус е трудно осъществимо с ресурсите на държавата. Очакваме този сезон 160 000 израелски туристи, това значи около 4000 служители по сигурността", обясни министър Добрев.

Добрев разкри, че държавата обмисля да обучи лицата, които придружават израелските туристи от страна на туроператора. Мярката ще има за цел да обучи служителите как да бъдат по-внимателни и да различават съмнителни лица.