Световната организация за защита на природата оповести, че блага под формата на стоки и услуги на стойност 2.5 трлн. долара годишно, които океаните осигуряват на хората, са под заплаха.

Океанските ресурси бързо намаляват заради прекомерния улов на риба, замърсяването и промените в климата.

В доклада на WWF се посочва, че ако океаните бяха държава, те щяха да имат седмата по големина икономика в света, нареждайки се точно след Великобритания, но преди Бразилия, Русия и Индия.

Освен това в посочената сума не са включени приходите от газови и петролни находища под океанското дъно, както и централите за вятърна енергия.

Водните басейни обаче се променят през последните 30 години най-драстично от когато и да е било.

Прекомерния риболов, унищожаването на мангровите гори и изчезването на коралите и морската трева са едни от най-значителните промени, които заплашват да оставят милиони хора без прехрана заради "влошаващото се здраве на океаните".

Статистиката на WWF е плашеща – близо 90% от международните запаси от риба вече са свръх експлоатирани или напълно използвани, а морските видове са намалели с 39% за периода 1970-2010 г.

В същото време глобалното затопляне може да се окаже смъртна присъда за кораловите рифове, в които се намират най-разнообразните екосистеми на планетата.

Според доклада, вече близо половината от коралите са изчезнали и до 2050 г. се очаква светът да остане без рифове, ако температурите на водата продължават да се покачват със същите темпове, както до сега.

От WWF призовават за активна защита на поне 10% от крайбрежните и зони до 2020 г. и за поне 30% до 2030 г.