* Обновена информация!

Близо 2 пъти през последните две години се е увеличил броят на пчеларите у нас, които произвеждат екологично чист мед. Това съобщи председателят на Сдружението по биопчеларство Димо Димов.

Той не успя да даде точна статистика за броя на екопроизводителите на мед, но по думите от общо 600 хиляди кошера в страната през миналата година 40 хиляди са на биопроизводители.

Според експерти в бранша, не се очаква поскъпване на пчелните продукти. В момента цените за килограм биомед варират между 10 и 20 лева.

Биопроизводството дава по-малко, но по-качествена продукция, затова и крайната цена е по-висока от останалите продукти, обясни още Димо Димов.

Крайната цена на пчелните биопродукти в България е съизмерима с тази, която можем да видим в един супермаркет за такава продукция в Германия, Австрия или на други места, каза той. Спред него, биомедът е с 20-30 процента по-скъп от другия.

Той допълни, че производството е по-слабо от миналата година в някои райони. Каква цена ще се оформи, по думите му, много зависи от търговските вериги, тъй като ако те внесат по-голямо количество отвън, то ще е на стандартни, средноевропейски стойности и няма да бъдат много високи цените. Според него, няма да има силни увеличения на цената, но качествените продукти ще задържат стойността си.

При пчелните продукти няма тенденция за поевтиняване, категоричен бе той.

Димов подчерта, че около 99% от произведения екомед у нас се изнася.

Според него, през миналата година общото количество произведен мед е между 6 и 8 хиляди тона, от които страната ни е изнесла повече от 1500 тона.

През следващата седмица в Слънчев бряг ще се проведе първата световна среща биопчеларите. Очакват се експерти от повече от 30 страни, които да обсъдят проблемите в бранша.