Кредит в размер на 9.5 млн. евро ще изтегли Енемона АД от банка ДСК. Заемът ще е за срок до 120 месеца, а исканото от банката обезпечение е до 200% от стойността на отпуснатите средства.

За целта мажоритарният акционер Дичко Прокопиев ще заложи 5.8 млн. акции, които банката ще приеме при цена 6.4 лв. за лот, което е най-ниската пазарна цена на акциите през последните 6 месеца, а така общо размерът на обезпечението ще възлезе на 37.16 млн. лв.

Това става ясно от поканата за свикване на общо събрание на акционерите, насрочено за 10 януари. Тя е публикувана на корпоративната страница на дружеството. При приемане на решението за теглене на кредит, Енемона АД ще вземе на заем сума, равняваща се на 12.84% от активите й, става ясно от допълнителните документи, придружаващи поканата към акционерите.

Средстава ще се използват за преструктуриране и оптимизиране на дълговете, финансиране на текущи нужди от оборотен капитал, за проекти на дружеството и поддържане на пазарните позиции.

При липса на кворум заседанието ще се проведе на 24 януари.

Днес през извънрегулиран пазар се прехвърлиха 500 хил. книжа на дружеството при средна цена от 2 лв. за лот, за общо 1 млн. лв. На регулиран пазар акциите се търгуваха при средна цена от 7.072 лв. за лот, а прехвърленият обем бе от 331 лота.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!