Европейският парламент ще гласува новия състав на Европейската комисия, в който влиза и българският представител Кристалина Георгиева. В работата на парламента тази седмица е включено и обсъждането на споразумение между Европейския съюз и САЩ за предоставяне на Вашингтон на банкови данни с цел борба с тероризма.

Европейската комисия, която ще работи през следващите пет години, трябваше да бъде гласувана на сесия на Европейския парламент още в края на януари. Заради лошото представяне на тогавашния български кандидат Румяна Желева и заради нежеланието й да отстъпи от бъдещия пост, процедурата се забави. Изслушването на новия български кандидат Кристалина Георгиева мина в Брюксел под аплодисментите на депутатите от Комисията по развитие, а одобрението дойде час и половина след края на изслушването.

Очаква се гласуването на новия състав на комисията да мине без проблеми в ранния следобед днес. След това българските евродепутати ще се срещнат с новия български комисар Георгиева, и със стария - Меглена Кунева.

Под въпрос е друго решение на парламента - дали Европейският съюз да предоставя на САЩ банкова информация с цел борба с тероризма, както договориха европейските министри с правителството във Вашингтон. Комисията за граждански права на Европейския парламент препоръча гласуването да бъде отрицателно. Резултатите ще станат ясни в четвъртък.