Европейският съюз ще вложи милиарди евро в инфраструктурата на страните от Западните Балкани, съобщи представител на делегацията на Съюза в Босна и Херцеговина.

"ЕС планира да вложи 1 млрд. евро през следващите пет години в развитието и свързването на транспортната и енергийната инфраструктура в региона на Западните Балкани, което води до по-нататъшна интеграция с държавите-членки на Съюза", подчерта ръководителят на делегацията Ренцо Давиди.

"Както обяви еврокомисарят (Йоханес) Хан на 25 март в Прищина, първата стъпка ще е повече от 100 млн. евро в рамките на ИПА-фондовете (фондовете за предприсъединителна помощ), които ще бъдат достъпни за всички страни, заедно с кредитите за финансиране от европейските финансови институции. За да използват парите, страните от региона трябва първо да уеднаквят транспортната инфраструктура в региона", се казва още в изявлението.

Според него Европейският съюз е насочен към създаването на т. нар. основна мрежа, с която ще се свържат основните градове, най-големите икономически центрове и пристанища.