Транспортните министри от ЕС днес постигнаха принципно споразумение за въвеждането на специални пътни такси за тежкотоварните камиони заради замърсяването и шума, който те произвеждат, предаде БТА, като се позова на АФП. "Има споразумение, което ще позволи за първи път налагането на облагане на принципа "който замърсява, плаща" в товарния транспорт в Европа, заяви дипломатически източник, цитиран от АФП.

От две години в ЕС се води дискусия по тази тема като разногласията между привърженици и противници на тази такса са особено силни. Сред първите са Франция и Австрия, а вторите си водят от Италия и Испания, които се опасяват, че превозът на стоки ще бъде силно ударен от тази мярка.

В момента такива такси могат да се събират единствено за покриване на разходи за строеж и поддръжка на пътища. Идеята е да се позволи на страните да увеличат таксите, въвеждайки за пръв път критерии, свързани с околната среда: шум и замърсяване. Сегашните такси са средно между 15 и 25 евроцента на километър. Те ще могат да бъдат увеличени с 3 до 4 евроцента.

Последната дума по въпроса обаче все още не е казана. Днешното споразумение трябва да бъде официално потвърдено от страните членки, а по него трябва да се произнесе и Европарламентът, заключава АФП.