Златна възможност за инвеститорите в злато даде Европа. Преди часове комитетът по икономическа и монетарна политика на Европейския парламент е одобрил документ, по силата на който златото ще се ползва като средство за обезпечение при двустранни сделки. Това означава, че като търгуем актив то ще стане още по-ликвидно.

Окончателното решение, с което Европа може да изстреля цената на златото още нагоре, ще бъде взето през месец юли. Засега настроенията сред хората, от които зависи вземането на това решение, са предимно позитивни.

Пазарното търсене на злато е базата, която го прави висококачествен ликвиден актив, който може да се използва за обезпечение. През 2010 година ICE Clear Europe бе първата клирингова къща за деривативни инструменти в Европа, която прие благородния метал като обезпечение по сделки. През февруари 2011-та година това стори и JP Morgan, с което се превърна в първата банка, приела златото като гарант при сделки, а следващата финансова институция, която е обявила намерение да предприеме тази стъпка, е базираната в Лондон клирингова къща LCH Clearnet.

Към този час златото се търгува с поскъпване от $ 2.90 до $ 1 526.10 за тройунция.

Анализатори отбелязват, че решението на Европейския парламент няма как да не радва златодобивната индустрия. Обръща се внимание на съвпадението между прогреса по прокарване на това решение и усилията на Европа да канализира значителна част от търговията с деривативни инструменти от ОТС-пазарите към клиринговите къщи.

* Не е препоръка за вземането на ивестиционно решение!