Европейските лидери се споразумяха за два нови банкови данъка. Единият ще бъде т. нар. „данък банка”, приходите от който ще се натрупват в специален фонд, който ще се ползва при бъдещи кризи. Вторият налог е върху банковите транзакции.

Част от споразумението е идеята за двата нови налога да бъде прокарана и на срещата на Г-20, която ще се състои в края на следващата седмица. Анализатори, обаче, коментират, че това може да доведе и до конфликт между привържениците и противниците на облагането на финансовите институции.

Искаме специална система от данъци и такси за финансовите институции, за да сме сигурни, че те ще преодолият систематичните рискове при бъдещи кризи, заяви германският канцлер Ангела Меркел пред журналисти късно снощи в Брюксел. Тя допълни, че европейските лидери твърдо ще настояват за въвеждането на глобално облагане.

Детайли по данъка върху транзакциите все още не са оповестявани. В официалното изявление след края на срещата на европейските лидери пише само, че този налог ще бъде съобразен с водещите световни икономики.

Всяко правителство ще може самостоятелно да решава за въвеждането на новата система на данъчно облагане на банките и да я съобразява с националните особености на конкретната страна. Това поне донякъде удовлетвори новия британски премиер Дейвид Камерън, който не е привърженик на тази непопулярна мярка.

Според френския президент Никола Саркози, със събирането на банкови данъци ще бъдат защитени и правата на потребителите, много от които изгубиха спестяванията си заради масовита фалити на финансови институции заради кризата.

Чехия е сред страните, които засега се отнасят резервирано към идеята за въвеждането на банкови данъци. Прага ще изчака разясняването на детайлите по налозите преди да подпише каквото и да било споразумение.

На срещата на европейските лидери беше взето и решение да се публикуват резултатите от т. нар. стрес – тестове на банките, за да се възстанови доверието в тях. Въпреки предупрежденията на експерти, че това няма да има желания ефект, Испания ще е първата европейска държава, която ще предприеме подобна стъпка. Bloomberg, EU Observer