Над 4 500 интернет сайта, специализирани в търговия с имитации на известни марки, са били затворени в рамките на специализирана операция на Европол.

Кампанията се нарича "Don't F***(AKE) Up" /Не фалшифицирайте и има за цел да попречи на тези платформи да продават ментета в интернет.

Бързината и анонимността на продажбите в интернет се използват все повече от тези сайтове, се посочва в комюнике на Европол. В него се отправя и предупреждение, че много от фалшифицираните стоки могат да представляват риск и за здравето и за сигурността на потребителите. В тази операция участват полициите на европейските страни, САЩ, Латинска Америка и Хонконг.

Закрити са сайтове за всякакви видове стоки. В тях са се продавали фалшификати на електроника, спортни, луксозни стоки, фармацевтични продукти, козметика.

От офиса на Европол не уточняват колко време е продължила операцията, но се изказва удовлетворение за увеличението на броя на затворените интернет сайтове спрямо миналата година.

В рамките на операцията холандската полиция за борба с измамите съобщи, че е арестувала 12 лица през последните две седмици.

Повече от 3 500 артикула – дрехи, обувки, парфюми и др., на стойност десетки хиляди евро, са конфискувани в Холандия, пише БГНЕС.