ФОНДОВИ ПАЗАРИ

Щатските борси се възстановиха частично тази нощ, заради подобрените изгледи за печалби при продажите на дребно и финансовия сектор, които „засенчиха” по-големия от очакваното спад при продажбите на жилища и забавянето при поръчките на компютърно оборудване.

Финално широкообхватният S&P 500 добави 0.79% до 1 336 пункта, следва го високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE с повишение от 0.63% до 2 293 пункта и DOW JONES INDUS с ръст от 0.38% до 12 247 пункта.

Азиатската и тихоокеанската сесия затварят с разнопосочна търговия. В Азия все още голяма част от пазарите не работят, а в Япония инвеститорите отново останаха песимистично настроени, като водещият NIKKEI 225 се понижи с 1.44% до 13 017 пункта. Повишение се отчита във Филипините и Тайланд.

ВАЛУТНИ ПАЗАРИ

На световните валутни пазари еврото се доближава до най-големия си спад от година и половина насам спрямо долара заради спекулациите, че Европейската централна банка може да намали лихвите в еврозоната. Вчера ЕЦБ реши да запази основната лихва, а нейният председател Жан-Клод Трише съобщи, че Банката проявява по-голяма загриженост за перспективите за растеж в еврозоната, тъй като липсата на сигурност е "необичайно голяма". На заседанието не е имало никакви призиви за повишаване на лихвите, нито искане за понижаване.

Въпреки това анализатори смятат, че думите на Трише за „необичайно голяма” са сигнал, че Банката може да намали лихвите за пръв път от 5 години насам.

Тази сутрин еврото се котира на световните пазари за $ 1.4483, но снощи единната валута отслабна до $ 1.4440 за 1 ?. Вчера при влизането на европейските борси еврото се разменяше за $ 1.462.

За днес Европейската централна банка определи референтен курс от $ 1.4569 за 1?

Българската народна банка фиксира долара за BGN 1.34246

*Информацията е актуална към 8.30 ч. българско време