17.15 ч. българско време

На валутните пазари еврото отчете в европейската сесия поскъпване от над половин цент спрямо долара, като след влизането на американските пазари единната валута се котира към щатската над ниво 1.3750. Информацията, че председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, се връща ден по-рано от Австралия, за да присъства на срещата на лидерите на ЕС отново върна надеждата на част от инвеститорите, че евентуален спасителен план за Гърция става по-вероятен като осъществяване. Засега все още риториката по проблема от страна на финансовата институция е противоречива. Въпреки това в ЕЦБ са наясно, че усилването на проблемите в южната ни съседка увеличава вероятността от криза в зоната.

Междувременно на стоковите борси цената на петрола леко се покачи с поевтиняването на долара и при ръст на фондовите пазари в Европа и в САЩ. В Ню Йорк петролът се повишава до $ 72.65 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент до $ 70.70 за барел при курс на EUR/USD от $ 1.3750 за € 1.

Тази вечер се очакват данните на Американския петролен институт за запасите от петрол и горива във водещата световна икономика, а утре би трябвало да излязат и официалните правителствени данни.

 

11.00 ч. българско време

В ранната европейска сесия във вторник цената на петрола практически е без промяна спрямо нивата от понеделник сутринта. На електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котира за $ 72.05 за барел, а в Лондон нефтът сорт брент се търгува при $ 70.25 за барел.

Все пак наблюдаващи пазарите отчитат, че котировките се задържат около и над равнище $ 72 основно заради установяването на търговията на еврото към долара над 1.37.

Днес стоковите борси ще следят новините за запасите от суров петрол и горива, като данните на Американския петролен институт ще станат ясни тази вечер, а утре се очакват и официалните стойности на енергийното министерство на САЩ. Възможно е обаче да има закъснение при обявяването на резултатите заради затварянето на офиси на правителствените служби заради бурите през почивните дни.

Също както на стоковите, така и на валутните пазари за изминалото денонощие доларът остава стабилен към еврото. На фона на опитите на Гърция да търси някакво решение на бъджетните си затруднения при изглеждащите не съвсем далечни проблеми на Португалия и на Испания, кара участниците в търговията да изкачват по-конкретни знаци и сигнали за стабилизиране на единната европейска валута.

Преди обед EUR/USD се разменя при $ 1.3730 за € 1.


8.30 ч. българско време

Йената и доларът отстъпиха от позициите си на световните валутни пазари заради спекулациите, че европейските власти ще обсъждат евентуална помощ за Гърция.

Така еврото се отлепи от достигнатото почти едногодишно дъно срещу йената, която пък пада за трети пореден ден спрямо долара.

Йената падна и спрямо 16 други валути заради спекулациите, че импортно ориентираният бизнес в Страната на изгряващото слънце се запасява чужди валути.

Доларът, обаче, запазва превъзходството си срещу еврото, след като Бен Бернанке заговори за стратегията за изход от кризата, подготвяна от Федералния резерв. Анализатори пък прогнозират, че спадът на единната валута ще се задълбочи и тя ще докосне 15-месечно дъно спрямо зелените пари.

Малко преди края на азиатската сесия еврото се търгува в подножието на $ 1.37 за € 1, като основната двойка EUR/USD се разменяше в рейнджа 1.3727/1.3635. В Ню Йорк пък еврото достигна най-високо ниво за сесията от $ 1.3712 за € 1.

Движенията при валутите предизвикаха и слабо размърдване при цената на петрола.

Черното злато се котира над $ 71 долара за барел, с тенденция да продължава да се приближава до нивото от $ 72 заради прогнозата за застудяване на времето в САЩ, предвиждат анализатори.

Експерти очакват, че запасите от суров нефт в САЩ ще отчетат ръст до 1.5 милиона барела, докато за запасите от горива се предвижда намаление. Данните ще излязат утре, като пазарните участници коментират, че пазарът разполага с достатъчно капацитет да покрие евентуално по-засилено търсене.

На електронната борса в Ню Йорк лекият суров петрол се търгуваше на $ 71.70 за барел, а в Лондон сортът брент се котираше на $ 70.06 за барел.