Остават няколко месеца до пускането в обращение на монетата от 2 лева. Тя ще затрудни фалшификаторите, които наскоро измислиха нов начин да подправят дребните пари. По-интересни за манипулаторите са чуждите валути, съобщава Нова телевизия.

Хубавото е, че когато новата монета от 2 лева бъде пусната в обращение, тя едва ли ще бъде много привлекателна за фалшификаторите, защото им излиза по-скъпо да подправят монети, отколкото банкноти. По последните данни на БНБ, най-често се фалшифицират банкнотите от 20 лв, пише Novanews.bg.

"Не могат да правят хубаво холограмите, особено на българските банкноти. Истинската холограма прелива от едно в друго, при еврото при фалшивите светят различни нишки", обяснява Наталия Стоилова, касиер в обменно бюро.

Експертите обясняват, че от чуждите валути най-примамливо за манипулаторите на пари е еврото - по 100 и по 200.

Избягват да пробутват фалшивите пари в банки и обменни бюра, защото лесно ги хващат. Фалшивите банкноти най-лесно минават в казината и в търговските вериги, където има много хора и няма време за проверка.

За да не бъдете измамени трябва да огледате добре очертания воден знак на банкнотите, да пулсира числото при накланяне и да проблясва холограмата.

В края на годината ще започне нов, по-труден сезон за фалшификаторите, които ще трябва да измислят какво да правят с монетата от 2 лева. Очаква се тя да влезе в обращение през последните три месеца на годината.

По закон, ако попаднете на фалшиви пари, трябва да ги предадете в МВР. Но те няма да ви бъдат заменени с истински.