За първи път столицата ще бъде управлявана от жена - кандидатката на ГЕРБ Йорданка Фандъкова спечели убедително кметския вот в София

с 66.1 процента от гласовете на столичани. Далеч след нея остана представителят на БСП Георги Кадиев, който получи 25.7 процента. Трети е кандидатът на РЗС архитект Павел Попов с 3.6 процента. Това сочат окончателните резултати от екзитпола на "Сова харис".

Изборите в София се наложиха, след като столичният кмет Бойко Борисов бе избран за министър-председател. За временно изпълняващ длъжността му бе назначен заместникът му Минко Герджиков.

По първоначални резултати от ГЕРБ във Враца и Разлогще има балотаж. В Разлог балотажът ще е между кандидата на ГЕРБ и този на десните партии. По неофициални данни победителят в кметските избори в Правец е Никола Нитов, кандидат на ПП ГЕРБ.

Хората знаят какво е най-добре и как да го постигнат. Благодаря на тези, които подкрепиха кандидатурата ми. Моята сила беше в това, че познавам общината и говоря реалистично за нещата. Важното е да се работи и да се постигнат резултати. Моята отговорност е да продължа започнатото с ускорени темпове. Ще разчитам на експерти в бъдещата си работа, има достатъчно експерти, ще подберем най-добрите хора. Най-спешната ни задача е активно продължаване на проектите, гледането на проекта за бюджет, есенно-зимния период, задачите са ежедневни и не трябва да се губи темпо, заяви пред Дарик новият кмет на София Йорданка Фандъкова.

Ниска избирателна активност и няколко фалшиви сигнала за нарушения в изборния ден - с това се характеризират частичните местни избори в София, според Общинската избирателна комисия.

Над 212 000 столичани са упражнили правото си на глас към 17 часа, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия-София Диана Зулчева. 19.13% е избирателната активност в София. Най-висока е активността на избирателите в Панчарево - 29.83%. Най-малко избиратели са отишли до урните в Кремиковци - 14.13%. Преди две години към 17 часа бяха гласували малко над 16 на сто от имащите право на глас. В ОИК са постъпили 11 жалби, като една от тях е подадена по компетентност в ЦИКМИ. В ОИК - София не е постъпвал сигнал за купуване на гласове.

Столичани гласуват за трети път тази година - този път е за кмет на Столична община. По думите на Диана Зулчева, изборният ден е тръгнал с изключително ниска избирателна активност, която е "под критичния минимум". "2.45 % просто не е избирателна активност", коментира Зулчева.