ЕК одобри вчера апликационната форма за изграждането на метрото до Летище София и Бизнес парка. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в предаването „Годината” по Дарик. Това са две нови отсечки по първия метродиаметър. Строителството до Летището вече започна – 5 нови км., с 4 метростанции – 100 млн.евро. Двата нови участъка се очаква да бъдат пуснати през 2015 година, каза още кметът.

Вече е одобрен и единият от двата въпроса, които трябва да се изчистят, за да се даде одобрението за завода за отпадъците на София, каза още кметът. Комисията е постановила, че ДДС да е допустим разход, сега остава да се запознае с изпратената информация по въпроса за държавната помощ и да се произнесе, каза още Фандъкова.

По темата със снега по улиците, Фандъкова каза, че София изглежда чудесно на фона на двата снеговалежа досега, които не бяха толкова обилни, но обстоятелствата бяха тежки. Фирмите работят, защото иначе ще бъдат санкционирани.

На въпрос би ли променила нещо в новите правила за платеното паркиране в София, кметът каза, че философията е правилна, защото и в момента в центъра на града има около 20 % свободни места за паркиране. „Идеята е да се затруднява паркирането в центъра,”, категорична беше кметът.

София е най-големият град със спестени най-много емисии въглероден двуокис, което и стана повод за наградата, която получи столицата – „Зелен град”. Кметът Дандъкова каза, че се работи по санирането на общинските сгради. Следващата стъпка е и  частните сгради да са енергийно ефектини.

В традиционния въпрос към всички участници – „Какво свършихте през 2012 година”, кметът на София отговори, че годината е много успешна за града. Успоредно с видимите резултати се осигурява устойчивост, защото се работи и напред.

20-те години в едно изречение, Фандъкова формулира така: „20 години – много тежък преход за България. Много е важно да работим, видяхме, че с работа, с упоритост, с привличане на европейски средства можем да променяме страната си и трябва да го правим – да работим всички заедно”.