Свободната монетарна политика на Федералния резерв и Европейската централна банка /ЕЦБ/ предизвикват световен хаос и в никакъв случай не подпомагат икономическото възстановяване. Ликвидното наводнение внася нестабилност на валутните пазари и принуждава държави като Бразилия и Япония да бранят износителите си, коментира носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц пред журналисти на пресконференция в Columbia University в САЩ.

По време на дискусия в университета милиардерът Джордж Сорос обвини Германия, че ще заплете еврозоната в дефлационна спирала, а пък Пол Кругман обвини политиците, че са изпуснали шанса да стимулипрат адекватно икономиката на САЩ.

Според Стиглиц, ироничното в случая е, че ФЕД освобождава ликвидност с надеждата американската икономика да се съживи. Но нищо не се получава. Вместо това, световните пазари са още по-объркани и това е много странна политика, допълни икономистът.

От началото на септември американският долар изтри около 6.5% срещу кошницата от основните валути – негови конкуренти на пазарите. Спадовете се дължат на опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще налее още пари в икономиката. Така играчите на пазарите се обърнаха към по-доходоносни инвестиции. Така поток от долари се изля в развиващи се икономики като Бразилия. Йената също е предпочитана заради сигурността, която носи. Така че последните действия на Япония, с които властите в страната се опитват да отслабят националната валута, за да стимулират износителите не са изненада, а са необходимост, коментира още Стиглиц.

Икономистът припомни, че в понеделник Бразилия взе решение да удвои данъка за чуждите инвеститори, които купуват бразилски бонове, докато Япония вчера взе решение да поддържа практически нулева лихва и да налива пари в икономиката чрез изкупуване на активи на стойност 5 трилиона йени /60 милиарда долара/.

Джоузеф Стиглиц, обаче, е скептичен доколко новите монетарни мерки ще решат проблемите, причинени от свитото търсене в глобален мащаб

На същото събитие в Columbia University милиардерът Джорд Сорос изрази опасения, че фискалната дисциплина, за която лобира Германия, ще хвърли Европа и САЩ в дефлационна спирала. Reuters