Федералния резерв на САЩ възнамерява да вложи допълнителни $ 37.8 млрд. в закъсалия застрахователен гигант AIG, който на практика бе национализиран миналия месец.

В изявления на ФЕД се посочва, че към заема от $ 85 млрд., който вече бе отпуснат на AIG и чрез който на практика компанията премина под държавна опека, трябва да бъдат добавени още $ 37.8 млрд., които ще осигурят допълнителна сигурност за функционирането на AIG.

Преди това стана ясно, че говорителката на Белия дом Дейна Перино заяви, че е скандализирана от информациите, според които шефове в американската застрахователна компания AIG са почивали в луксозен курорт в Калифорния само няколко дни, след като държавата даде въпросните $ 85 млрд. за спасяването й.

Депутатите, които разследваха срива в AIG заявиха, че ваканцията не включва представители на отдела за финансови продукти, който за малко да "закопае" компанията. Те обаче са разярени, че ръководни кадри от компанията са изхарчили $ 440 000 за почивката със спа процедури, банкети и игра на голф.

Това е достойно за презрение, заяви Дейна Перино. Президентът настояваше за спасителния план, не за да помогне на ръководните кадри на Уолстрийт да ходят на спа процедури, заяви тя. Той бе загрижен за обикновените хора като вас и мен, допълни говорителката.

* Източник : БГНЕС, БТА