България може да приеме еврото до края на 2023 година. Това се казва в доклад на международната рейтинговата агенция "Фич".

В документа се припомня, че процедурата е започналата миналата година, а до края на тази се очаква окончателно решение за присъединяване към валутния механизъм ERM 2, известен още като чакалнята на еврозоната.

От "Фич" обаче уточняват, че годината 2023 е възможна само, ако България изпълни всички критерии - не само за чакалнята, но и за последващото присъединяване към валутния съюз, съобщава БНТ

Освен плюсовете от този ход, агенцията посочва и възможните негативи.

Сред ползите са статутът на еврото като резервната валута, който елиминира риска от местни валутни кризи, а също и ще допринесе за по-голямо търсене на българските финансови активи в чужбина и ще улесни транзакциите към страната. Същевременно България ще получи достъп и до програмите на Европейската централна банка за наливане на ликвидност. Ще се понижат и разходите за такси при транзакциите към еврозоната.

Рисковете според "Фич" са свързани най-вече с невъзможността за упражняване на независима парична политика. А евентуален прекомерен приток на капитали може да доведе до скок на цените на кредитите и активите.