Днес Юрки Илмари Коскело беше официално вписан в търговския регистър като член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка.

Изборът на финландският банкер, чието назначение е изискано от Европейската комисия, стана на Общото събрание на акционерите, проведено на 15.06.2015 г.

Тогава бяха приети редица промени в устава на ПИБ, най-важната от които бе, че кредитите на стойност над 5 млн. лв. ще бъдат одобрявани от Надзорния съвет.

Едно от изискванията на Европейската комисия за отпускане на държавна помощ за третата по големина банка в страната, в разгара на банковата криза през лятото на 2014 г., беше назначаването на независим представител в управлението на ПИБ.

Преди да влезе в Надзорния съвет на българската кредитна институция, Коскело е бил в управата на банки в Словакия и Африка, освен това експертът има над 20 годишен опит на различни ръководни постове в Международната финансова корпорация – IFC.

През юни 2014 г. ПИБ получи държавна помощ от 1.2 млрд. лв., осигурена чрез синдикиран заем от други български банки. В края на миналата година от кредитната институция предложиха да върнат предсрочно парите, 900 млн. лв. от които стоят под формата на депозит на финансовото министерство в банката.

Правителството обаче отказа, като изиска преструктурирането на ПИБ да продължи до май 2016 г., както е договорено с Европейска комисия.